Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Insamling av utbrunna värmeljus

2024-05-30

Daglig verksamhet håller just nu på med ett återbruks- och återvinningsprojekt där de samlar in utbrunna värmeljuskoppar.

Fyra värmeljus i hållare i färgerna gul, blå, orange och röd

Projektet bidrar till flertal meningsfulla arbetsuppgifter till våra team i verksamheten samt att projektet bidrar till miljön, då värmeljushållare oftast sorteras fel eftersom många inte tänker på att separera vekeshållaren från aluminiumet. Ur miljösynpunkt är det viktigt att samla in aluminium. Metallen är energikrävande att tillverka och det går åt cirka 95 procent mer energi att tillverka ny aluminium jämfört med att återvinna metallen.

Det som krävs är att den lilla vekeshållaren av stål petas bort ur värmeljuskoppen, som är gjord av aluminium, innan den lämnas till metallåtervinningen.

I återvinningsanläggningen fastnar vekeshållaren av stål i magneter. Om vekeshållaren fortfarande sitter fast i koppen så följer aluminiumformen med till stålåtervinningen. Där brinner aluminiumet upp och kan inte återanvändas.

Det vårt team gör är att hämta värmeljuskopparna på våra insamlingsstationer. Vi separerar vekeshållaren från ljuskoppen samt stearinresterna och sorterar. Vekeshållaren går till metallåtervinning, stearinet går till tillverkning av braspuckar och ljuskoppen går till pressmaskinen där vi pressar koppen innan sortering till aluminium.

Var med och bidra till miljön samt till en meningsfull dagligverksamhet!
Du kan lämna in dina använda värmeljus på följande ställen:

  • Fagersta bibliotek
  • Mistelboden
  • Alltjänst
  • Norbergsvägen 21 (endast öppen för de anställda i huset)

Kontakt:
Ida Trogen, stödpedagog daglig verksamhet
Telefon: 0223-443 72
ida.trogen@fagersta.se